Lierelva munner ut i Drammensfjorden ved Linnesstranda, ca. 3 km øst for Drammenselvas utløp. Vassdraget har et nedbørfelt på 305,5 km2 og drenerer store skogområder i tillegg til selve Lierdalføret. Lierelva reagerer raskt på nedbør og har dermed raske og store svingninger i vannføring. Middelvannføring ved utløpet til Drammensfjorden er 5,2 m3/s. De største tilførselselvene er Glitra, Nordelva (Solbergvassdraget) og Asdøla. De beste gyte- og oppvekstområdene for laksefisk ligger i disse øvre greinene av vassdraget, men det skjer også en betydelig rekruttering spesielt av sjøørret i flere mindre sidebekker, for eksempel Sogna og Vivelstadbekken.
Demningen ved Grøtte i Lierelva
Morten Eken
Lierelva slynger seg gjennom et kulturlandskap med intensivt drevet landbruk. En typisk strekning i Lierelva har bratt sideterreng og tett, delvis overhengende vegetasjon langs breddene. De fleste sidebekkene har dannet markerte raviner i dalføret. I de lavereliggende delene av vassdraget flyter elva rolig gjennom utpregete jordbruksområder på marine avsetninger. Dette gjør at Lierelva til et mer og mer utpreget leirvassdrag jo nærmere utløpet i Drammensfjorden vi kommer.
Glitra er regulert i forbindelse med uttak av drikkevann til Glitrevannverket. For å opprettholde en viss vannføring for jordvanning, samt opprettholdelse av resipientkapasitet og naturmangfold, har Glitrevannverket laget en tappetunnel fra Tyrifjorden til Asdøla, og en tunnel fra Glitrevann til sideelva Egga. I Nordelva er det to kraftverk som utnytter noen mindre reguleringsmagasin i Finnemarka. I tillegg er det et mindre elvekraftverk som utnytter et lite fall ved Grøtte. Demningen ved Grøtte er tilrettelagt med overløp som sikrer fisken oppvandring. Videre har det blitt foretatt en del flomsikringstiltak og andre inngrep i forbindelse med etablering av veier og bebyggelse, særlig i nedre del av vassdraget.