I Øvre Eiker kommune har vi ett byutvalg, Hokksund, og fem grendeutvalg. De dekker Røren, Fiskum, Ormåsen, Skotselv og Vestfossen. De er frivillige organisasjoner med samme mål; lokal stedsutvikling. De vil alle det beste for sitt tettsted, og de står på for å få det til. Alle grendeutvalg er frivillige organisasjoner med egne vedtakter. Gjennom en samarbeidsavtale med kommunen bringer utvalget saker som er av betydning, videre til rett tjeneste i kommunen. Hvert utvalg har sin dedikerte kontaktperson som kalles inn til møter som angår kommunen.
Tilskudd
Utvalgene får ett årlig fast tilskudd på ca. 23.000 kr for å realisere grendeutvalgserklæringa (PDF, 260 kB). Dette er en samarbeidsavtale som sier noe om roller, oppgaver, rammer og fordelingen av disse. For en nærmere beskrivelse av roller se vedlegg til grendeutvalgserklæringa (PDF, 122 kB). Erklæringa har vært på høring hos alle grendeutvalg for revidering i 2023-2024, og ble vedtatt med endringer av kommunestyret 19.06.2024. Nytt er politikerrepresentant i grendeutvalgene. For øvrig har politikerne satt av en pott på 500.000 kr som alle utvalgene kan søke penger fra, til lokale tiltak. For 2024 var potten på 150 000kr, og midlene gikk da til Skotselv (utescene) og Fiskum (Arnfinnshølen).
Øvre Eiker kommune skal være en foregangskommune for menneskerettigheter for mennesker med funksjonsnedsettelser. Det oppfordres derfor til å ta hensyn til konvensjonen for crpd, som bidrar til å skape et inkluderende lokalsamfunn. Et aldersvennlig- og demensvennlig samfunn er også mål for Øvre Eiker kommune, jf. kommuneplanen. Se gjerne til hjemmesider som Bufdir eller Senter for aldersvennlig Norge, for å bli inspirert. De kommunale innbyggerrådene er også ressurser der grendeutvalgene kan søke samarbeid, og råd og tips.
Fiskum grendeutvalg viser frem sitt prosjekt "Arnfinshølen"
Line Therese Løken
Grendeutvalg - søkbart tilskudd
I protokoll fra kommunestyrets møte fra des 2022, kan vi lese følgende:
“Kulturseksjonen oppretter fondsmidler på totalt 100 000 kr som grendeutvalgene kan søke på. Kulturseksjonen utarbeider retningslinjer for tildeling fra fondet, søknader og tildeling behandles av utvalg 3.”
Dette ble videre utvidet til 150 000kr.Saken, med tildelingskriterier kan du lese ved å klikke her. (PDF, 121 kB)
I protokoll fra budsjettforhandlinger i Formannskapet desember 2024 kan vi lese følgende:
“A5: Det settes av en pott på 500,000 kr. for lokale prosjekter i regi/samarbeid med Grendeutvalgene
Begrunnelse: Prosjekter som faller innunder denne posten kjennetegnes som universelle tiltak som treffer mange. Øvre Eiker kommune har gode erfaringer med lokale prosjekter som er koordinert av grendeutvalgene. Ei krone puttet inn har ofte gitt verdier for fire kroner ut igjen! Gode dugnadsprosjekter, gjerne i samarbeid med lokalt næringsliv, kan potensielt gi store ringvirkninger med nytt engasjement og nye prosjekter til beste for stedet og bygda. Slike nærmiljøprosjekter er bra for folkehelsa og bra for livskraften til stedet. I ei tid hvor det må hentes ut flere synergier mellom offentlig og ideell sektor for å gjennomføre samfunnsoppdraget bør denne samarbeidsmodellen videreforedles.”
Videre kan vi følge saken:
"Opposisjonens endringsforslag:
• Endringsforslag A5 fremmet av Lasse Haugen (Ap) på vegne opposisjonen med tilleggsforslag fremmet av Hans Kristian Sveaas (H) fremmet på vegne av posisjonen: Det settes av kr 500 000,- til søkbart investeringstilskudd for grendeutvalgene. Midlene bør primært benyttes til egenandel i større prosjekter. Midlene hentes fra disposisjonsfond fritt.
Forslaget ble enstemmig tiltrådt som innstilling til kommunestyret."
Fortløpende søknadsfrist:
Søknadene behandles i utvalg 3, og går deretter til kommunestyret. Dette betyr at søknader behandles seks ganger i året. Sjekk politisk møtekalender for å se når neste utvalgsmøte er. Du må også beregne minst fjorten dager før møtet, grunnet skrivefrist for møteinnkallinger.
Eksempel: Du har en søknad. Utvalgsmøte er 20.05. Møteinnkallingene skal sendes ut 13.05. Skrivefristen for saksbehandler er 09.05. Før denne fristen må saken drøftes med virksomhetsleder og skrives.
Søknad
Send søknad til grendeutvalgskoordinator linetherese.loken@ovre-eiker.kommune.no om ditt grendeutvalg har en god idè dere ønsker å få realisert. Stedsutvikling er skreddersøm, og gjennom lokal kunnskap kan dere se løsninger som kun kan oppdages gjennom å kjenne mulighetene på kroppen. Husk at godt forarbeid er alfa omega når vurderingene gjøres. Retningslinjer for tildeling er som følger:
Vedtak Følgende tildelingskriterier for grendeutvalgstilskudd vedtas jf. vedtak fra kommunestyret 13.12.2023:
1.Søknadsfristen for tilskuddet er løpende
2.Søknaden må begrunne hvordan den understøtter gjeldende grendeutvalgserklæring
3.Søknadene sendes grendeutvalgskoordinator som forbereder behandling til utvalg 3
4.Grendeutvalgene gir tilbakemelding om resultat av tildelt tilskudd i årsmeldingen
5.Det gjøres en helhetsvurdering dersom samme grendeutvalg søker midler gjentatte ganger
bildet viser vedtatte retningslinjer visuelt gjennom bokser som representerer prosessen
Line Løken
Medvirkning
Grendeutvalgene er en del av kommunens medvirkningsstrategi (PDF, 2 MB). Det betyr at utvalgene har en særegen posisjon som samarbeidsparter for kommunen. Henvendelser fra by- og grendeutvalgene bringes videre til rett tjeneste i kommunen gjennom kontaktpersonen. Utvalgene blir også oppfordret til å gi innspill i lokale saker. Tidligere eksempler på dette kan være ny kultur- og frivillighetsstrategi, sentrumsplanen i Vestfossen eller prosjektet Inkluderende Ormåsen.
Vil du vite mer om ditt grendeutvalg, så ta kontakt!
Kontaktinfo:
Leder: Mikal Lorentzen
Epost: skotselvgu@gmail.com
Facebook: Skotselv grendeutvalg
Publikasjon: Det skjer i Skotselv, som deles ut til alle innbyggere i Skotselv
Hvor og når er det møter?
Flerbrukshallen - eget grendeutvalgsrom
Medlemmer:
Leder: Helge Midtun
Sekretær: Camilla
Kontaktinfo: rorengrendeutvalg@gmail.com
Facebook: Røren grendeutvalg
Hvor og når er det møter?
Eiker kvikk
Viktigste saker:
En fremtidsrettet veitrase for R35
Gropa - en møteplass i bygda
Årlige arrangementer:
Årsmøte mars
Hva kan du henvende deg til oss for?
Alt som bidrar til at Røren er et livskraftig sted
Vil du være med i grendeutvalget?
Ta kontakt!
Kontaktinfo:
Leder: Hilde Storaunet
post@hokksund-byutvalg.no
Facebook: Hokksund byutvalg
Hvor og når er det møter?
Biblioteket i Hokksund
Årlige arrangementer:
Hokksundsdagene
Kontaktinfo:
Leder: Rakel Callanta
ormasengrendeutvalg@gmail.com
Facebook: Ormåsen grendeutvalg
Hvor og når er det møter?
Viktigste saker:
- Utvikling av Ormåsen
- Språkkafè
Kommunekontakt:
Kontaktinfo:
Leder: Dag Stavnes
vestfossengu@gmail.com
Facebook: Vestfossen grendeutvalg
Hvor og når er det møter?
- Folkets hus/Vestfossen i miniatyr
- Andre tirsdag i måneden
- Årsmøte vanligvis i februar
Årlige arrangementer:
Viktige saker:
- sentrumsplanen
- julegata
- handikap-parkering utenfor legesenter
- Sansehagen
- Poesi-prisen
Kontaktinfo:
Fiskum Grendeutvalg, org.nr. 989805347
Leder: Erling Darbo
Sekretær/kasserer: Harald Fredriksen
E-post: post@grendeutvalget.no
Hjemmeside: grendeutvalget.no
Møtested: Fiskum bibliotek, Darbu Skole
Møtetid: Vanligvis første tirsdag i måneden kl. 18.00
Saker vi jobber med:
«Sammen om Fiskum», fellesarrangement på Darbu skole. I 2024 arrangeres dette for tredje gang, i år 02.september kl. 15-18.30.
Prosjekt «Anfinshølen med sti». Oppgradering av benker etc. og forlengelse av stien langs elva i retning Kongsberg. Planlagt bro over elva v/Nordre Gulliksrud – Øvre Teigen. Viktig å utvide turområdet lokalt, også med hensyn til Frivillighetens år 2025. Området er mye benyttet av skole, barnehage og beboere i nærmiljøet.
For å holde vegetasjonen under kontroll langs Fiskumelva ved Fiskum Gamle Kirke, planlegges det også i 2024 geiter i området.
I løpet av 2024 planlegges to konserter på Fiskum bibliotek, hhv. 4.sptember og 4. desember. Det planlegges også to konserter våren 2025, men dato ikke fastlagt. Dette er et samarbeid med Øvre Eiker bibliotek og Buskerud folkehøyskole.
Videre følger vi opp stedsutvikling/boligprosjekter osv. på Fiskum.
Årlig fellesmøte for alle grendeutvalgene
Hvert år blir alle bedt inn til et felles grendeutvalgsmøte der alle presenterer seg og kan høste av hverandres erfaringer. Vi håper dette kan bidra til en delingskultur. Vertsstedet rullerer mellom de ulike utvalgene. Temaene for samlingene vil variere. Er det noe alle grendeutvalgene har behov for, som kurs i styrearbeid e.l., kan dette være en arena for slike innspill.
Kontaktpersoner i kommunen
Arve Hauklien Røren (virksomhetsleder kultur, idrett og bibliotek) - Hokksund (E-post: ArveHauklien.Roren@ovre-eiker.kommune.no)
Bernt-Egil Tafjord (rådgiver planavdelingen) - Fiskum (E-post: Bernt-Egil.Tafjord@ovre-eiker.kommune.no)
Line Therese Løken (medvirkningsrådgiver og grendeutvalgskoordinator) midlertidig kontaktperson for Vestfossen og Skotselv grendeutvalg linetherese.loken@ovre-eiker.kommune.no
Jørgen Firing (rådgiver planavdelingen) - Røren (E-post: Jorgen.Firing@ovre-eiker.kommune.no)
Line Heegaard Olsen (Virksomhetsleder grunnskole) - Ormåsen (E-post: line.heegaard.olsen@ovre-eiker.kommune.no)
Line Therese Løken (medvirkningsrådgiver)- grendeutvalgskoordinator (E-post: LineTherese.Loken@ovre-eiker.kommune.no
Kommunen + grendeutvalgene = sant
Kommunedirektør, Susanne Vist, viser frem ny grendeutvalgserklæring fra scenen på biblioteket
Line Therese Løken
Sammen skaper vi livskraftige steder, sier vi. Og med det mener vi at grendeutvalgene er vår foretrukne samarbeids- og medvirkningspartner. Det er innbyggerne som vet hvordan det er å leve, bo og kanskje til og med jobbe i sitt tettsted. Stedsutviklingen er opptatt av de stedsbundne innbyggerne, dvs. barn, unge og eldre, da spesielt med tanke på fortetting og knutepunktsutvikling. "For en vellykket stedsutvikling er det imidlertid viktig at enkeltprosjekter sees i sammenheng med stedet, slik at den samlede stedsutviklingen harmonerer og har henblikk på menneskene som skal bo og bruke stedet." (Kommuneplanens samfunnsdel, s. 22)
Gjennom grendeutvalgserklæringa, har kommunen inngått en gjensidig avtale med hvert tettsted, representert ved grendeutvalget. Vil du som innbygger komme med innspill til stedsutvikling, kan du dermed kontakte ditt grendeutvalg.
Nedenfor finner du deler av kommuneplanens samfunnsdel, inndelt i våre ulike tettsteder.
Vil du lese hele, kan du trykke på denne teksten. (PDF, 3 MB)
Politisk representant i grendeutvalgene:
Line Therese Løken
I protokoll fra Kommunestyret i desember 2022 kan vi lese følgende:
“Grendeutvalgene skal ha en politikerrepresentant etter samme modell som Samarbeidsutvalg for skole og barnehage. Iverksettes i forbindelse med kommunevalget 2023.”
Dette første til en ny grendeutvalgserklæring med dette som en del av samarbeidsavtalen.
Fra 2024 vil derfor også politikere være å finne i grendeutvalgene. Disse skal være lytteposter til lokalsamfunnet. De representerer kommunestyret.
Hvem er politisk representant i ditt grendeutvalg?
- Røren grendeutvalg Jan Tore Baklid
- Ormåsen grendeutvalg Torunn Ruud Olsen
- Vestfossen grendeutvalg Trond Bermingrud
- Fiskum grendeutvalg Kim Mogen Myhre
- Skotselv grendeutvalg Sine Frødin
- Hokksund byutvalg Adrian Tollefsen
Hokksund er hovedstaden i Øvre Eiker, og et trafikalt knutepunkt for regionen. Byen har store, ledige utviklingsarealer tett opp til kollektivknutepunktet, som er Hokksund stasjon. Næringsplanen har som et mål å tilrettelegge for en utvikling av Hokksund sentrum som “regionens mest attraktive sted for handel og sosialt samvær”.
Manglende avklaringer og framdrift i statlige investeringer i jernbane og vei er en vesentlig hindring for utvikling av Hokksund, og for at kommunen skal kunne ivareta sine forpliktelser i samordnet areal- og transportutvikling og Areal- og transportplanen for Buskerudbyen.
Sentrumsplan for Hokksund ble vedtatt 2018. Det er en ambisiøs plan som åpner for en betydelig fortetting av stasjonsbyen. Flere prosjekter er i ferd med å bli realisert og andre er nå i planfasen. Økt befolkningstetthet i sentrum vil gi grunnlag for etablering av et bredere utvalg av forretninger, servering og annen servicevirksomhet.
Utvikling av det offentlige rom, med særlig stor vekt på møteplasser og uterom for alle aldersgrupper for samvær, arrangementer, bevegelse og leik, vil være en viktig rolle for kommunen og private aktører.
Hokksund er vårt administrasjonssenter og har hatt bystatus siden 2002. Stedet ble etablert nær sundstedet ved elva, på østsiden av dagens sentrum. Byen som vi kjenner i dag, er den tradisjonelle stasjonsbyen som på fra begynnelsen av 1900-tallet utvikla seg mellom den nye brua og jernbanestasjonen. Butikker og handel i første etasje, og boliger i andre etasje.
Hokksund fikk gjennom to store statlige utviklingsprosjekter først på 1990-tallet, et oppsving. Det ble investert og gjennomført større fysiske tiltak basert på stedsanalyse som metode. Her ble mye av grunnlaget for dagens sentrumsplan lagt.
Selv om byen har store arealer for utvikling, har mye av satsningen fram til nå skjedd utenfor de mest sentrale delene av byen. Leilighetsbygging i randsonene bidrar til at et langstrakt sentrumsområde kan fremstå som enda mer utflytende. Nasjonale endringer i handlemønster, økt netthandel, og nedleggelse av «bransje-butikker» i småbyene, påvirker nå også småbypreget i den lange miljø- og handlegata I Hokksund.
Vi oppfatter at Hokksund har et godt omdømme, og fremstår som attraktivt for fremtidig boligutvikling. Mye av dette skyldes nok den sentrale beliggenheten, og pendleravstanden til Oslo-regionen. Utbyggere fra andre deler enn Eiker satset nå også på boligutvikling i Hokksund. Det har de siste årene vært et markert taktskifte i utbygging rundt knutepunktet med utgangspunkt i Sentrumsplanen. Det skjer også spennende utvikling med arealene nær knutepunktet på sørsida av sporene.
Drammenselva har et større potensiale enn det laksefiskerne har oppdaget! Elva og elvebredden har arealer for rekreasjon og opplevelser, både for dem som skal bo her, og for dem som besøker byen. Campingplassen her har gjennom flere tiår vært med på å utvikle deler av elvebredden til glede for både gjestene på plassen som kommer for å fiske laks, og byens egne innbyggere. Bidraget har resultert i ca. 70 000 gjestedøgn per år og mye «liv og røre» i sommerhalvåret, med «By og laksefestivalen» som et høydepunkt. Det statlige programmet for å utrydde gyro fra Drammensvassdraget vil bli gjennomført de nærmeste årene, og vil kunne gjenreise elva som en topp lakseelv.
En oppgave for Hokksund bør være å markere seg enda tydeligere som kommunens hovedstad for innbyggerne i Øvre Eiker. Sammen med offentlig og privat tjenestetilbud må målsettingen være at handel, kultur og opplevelser kunne utvikles på en måte som tiltrekker seg innbyggerne fra hele kommunen. Dette vil trolig være en nødvendig forutsetning også for at Hokksund fortsatt skal kunne ivareta viktige regionale funksjoner.
Det er gode arealreserver i gjeldende kommuneplan. Det har i flere kommuneplanperioder vært enighet mellom kommunen og statlige myndigheter at den framtidige utviklingsretningen for Hokksund er østover. Denne utbyggingsretningen bekreftes gjennom dette forslaget til kommuneplan. Forslaget om Ullernskogen som nytt areal for bolig er i samsvar med etablert enighet om utbyggingsretning.
VI SKAL
• planlegge og bygge en bypark med tilbud for alle som besøker og bor i Hokksund
• tilrettelegge for at elvebredden blir mer tilgjengelig med stier og broer
• gjøre det attraktivt og trivelig å handle og besøke Hokksund
• legge til rette for et godt samarbeidsforum for handel, utbyggere og grunneiere i Hokksun
• gjennom ny parkeringspraksis, sørge for at det er tilgjengelige parkeringsplasser for dem som skal handle og få utført tjenester i Hokksund, og samtidig stimulere til økt bruk av kollektivtransport
• bygge ny barneskole
• planlegge utvikling av Eikertun-området
Røren har en sterk patriotisme og stort lokalt engasjement. Etterspørsel etter eneboliger har vært stigende, sikkert fordi stedet har omdømme som et godt oppvekstområde med eneboliger med store eplehager, og noen områder med rekke- og kjedehus.
Røren har barneskole, barnehager, stort idrettsanlegg og en god dagligvarebutikk plassert midt iblant bebyggelsen. Det er gode gangforbindelser mot Hokksund, og et nytt fortau har forbedret trafikksikkerheten langs fylkesveien gjennom stedet. Noen større ubebygde områder gir rom for 50-70 nye boliger, men det er ikke avsatt nye områder i kommuneplanen. Det ligger til rette for et leilighetsprosjekt sentralt ved butikk og skole.
Røren grendeutvalg har gjennom lang tid hatt stort engasjement for å utvikle Røren som et trygt og nært sted. Nærheten til viktige og lett tilgjengelige friområder som Hoenselva og Hoensmarka, er sterkt vektlagt. Innbyggerne på Røren har også sterk tilknytning og stort engasjement for de viktige friluftsområdene Himsjø, Hoensvannet og Holtefjell.
Røren grendeutvalg ønsker at kommuneplanen skal gi grunnlag for et videre arbeid med de sentrale elementene som kan styrke stedskvalitetene på Røren.
VI SKAL
• lage en helhetlig plan som omfatter infrastruktur, trafikksikkerhet, samvirke med friområdene og styrking av stedskvalitetene.
• utvikle friarealene og gjøre dem til attraktive møteplasser på tvers av generasjonene. Natur- og kulturstien langs Hoenselva fra Løkka til Evja, og den langsiktige tilretteleggingen for bruk av Hoensmarka som friområde, skal prioriteres.
• øke trafikksikkerheten og redusere biltrafikken gjennom Røren.
• tilrettelegge for gange på Røren. De gamle kirkestiene og aktuelle snarveier skal kartlegges og gjøres tilgjengelige og synlige.
• fortette på en måte som ivaretar Rørens særpreg.
• legge til rette for næringsutvikling som bygger opp under stedsutviklingen.
Skotselv er et typisk bygdesentrum som er tuftet på papirindustrien og andre større næringsbedrifter. Midt på 1990-tallet ble den siste virksomheten lagt ned, og stedet mistet de lokale arbeidsplassene. Stedet var også i mange år vertskap for spesialskole og fengsel, men i 2019 ble også dette lagt ned.
Stedet preges av samhold, dugnadsånd og engasjement, og både flytting av Düvelgården, og utviklingen av «Øra» var starten på en ny giv på stedet. Bygda tok et stort grep ved å engasjere seg i opprusting av skolens idrettsanlegg. Både idrettshall og kunstgressbane har bidratt til å løfte stedet, mye takket være dugnad. Utfordringene er de samme som i andre bygdesentrum, og tilflyttingen har uteblitt til tross for ledige, regulerte arealer for utbygging, og større kommunale og fylkeskommunale investeringer i infrastruktur.
Utenom foreningslivet har Skotselv få sosiale møteplasser utenfor skole, idrett og oppvekstrelaterte arenaer. Kiosktilbudet forsvant også da bensinstasjonen la ned butikken. Med en aldrende befolkning er det en utfordring å opprettholde tilbud og vedlikeholde de sosiale drivkreftene. Stedet går nå inn i en avgjørende fase når det gjelder å utvikle boligområder med kvalitet, som også kan trekke til seg dem som ikke har direkte tilknytning til stedet.
VI SKAL
• utvikle boligområder som gjør det attraktivt for barnefamilier å bosette seg i Skotselv
• skape nye møteplasser på tvers av generasjoner
• jobbe med å tilrettelegge for flere stier og turveier i tilknytning til elva og friområdene
• legge til rette for at dugnadskraften på stedet utvikles.
Darbu er et bygdesenter med en fordelaktig lokalisering i et spektakulært landskap. Stedet har skoler, barnehage, butikk, jernbanestasjon og timesavganger med kort reisetid både til Kongsberg og Drammen, og tilsvarende gode veiforbindelser. Den nye nedføringsveien avlaster trafikken i de eksisterende boligområdene, og bidrar til bedre trafikksikkerhet. Fiskumparken er kommunens største og nyeste næringsområde, og det er forventninger til at dette området også skal bidra til positiv vekst og utvikling på Fiskum. Fiskumparken markedsføres som «midt i Norden». Den sentrale plasseringen og de landskapsmessige kvalitetene er viktige premisser for at det legges optp til forsterket vekst i kommuneplanperioden.
Med nye næringsetableringer på begge sider av kommunegrensa til Kongsberg, bør Fiskum ha et fortrinn når det gjelder vekst og utvikling. I lia mellom jernbanestasjonen og Fiskum næringspark er det avsatt et større område for boligutvikling med utsikt mot Fiskumvannet og Eikeren. Beliggenheten og landskapskvalitetene her er det få som kan konkurrere med, og har potensial til å bli både Eikers og Kongsbergs flotteste boligområde! Det er bra, for skolen og barnehagen har kapasitet og er klare for vekst.
VI SKAL
• markedsføre at Fiskum er et godt sted å vokse opp
• planlegge et godt, variert, innholdsrikt boligområde i åsen over stasjonen, med kort vei til skole, barnehage og jernbane
• utvikle møteplasser og aktiviteter for ungdom, vokse og eldre
• ferdigstille bygdegate med miljø- og stedskvaliteter som vi er stolte av
• gjøre Fiskum til et senter for næringsutvikling.
Ormåsen har fra midten av 1980-tallet og fram til i dag vokst frem som boligområde midt i skogen. Etter hvert har det kommet både barnehage og skole, og for et par år siden fikk stedet også egen butikk. Kollektivtilbudet er begrenset, men det går busser til Hokksund som korresponderer mot togavgangene.
Etterspørselen etter boliger har vært stor i mange år, og veksten har vært stor. Så stor at det de siste årene har det vært full barnehage og fulle klasserom. I de siste prosjektene ser vi også Ormåsen får eldre innbyggere, og etterspørsel etter mindre og mer lettstelte boliger har økt. Aktivitetstilbudet rundt skolen, barnehagen og O-laget er variert, med nærmiljøanlegg, kunstgressbane, flotte lysløyper og et tur- og løypenett som går i alle retninger ut fra Ormåsen.
Det er å anta at behovet for sosiale arenaer og tilbud for dem som ikke har hjemmeboende barn også vil bli etterspurt i årene framover. Demografiutfordringen gjør Ormåsen ekstra sårbar for stagnasjon og nedgang i vekst, men det finnes fortsatt store arealer for utvikling. Et bedre veisystem må vurderes, blant annet gang- og sykkelvei.
Området B4/B5 er nå under regulering. Når dette feltet er regulert, vil det være tilgjengelige tomter for utbygging i 6-8 år framover. Kommunestyret har vedtatt at det skal gjennomføres en helhetlig analyse av videre utvikling av tettstedet Ormåsen. Dette er i tråd med Grendeutvalgets ønske. Det legges til grunn at en helhetlig plan må omfatte utbyggingsretning- og tempo, atkomst, trafikksikkerhet og utbygging av anlegg for gange og sykkel, og ikke minst dimensjonering av sentrale kommunale tjenester som skole og barnehage.
Dette oppdraget går vesentlig lenger enn planprogrammet for rulleringen av kommuneplanen legger opp til, og vil ikke kunne gjennomføres innenfor rammen for denne 28 kommuneplanrulleringen. Arbeidet er startet opp, men det bør legges opp til en oppfølging i egen plan, med et tidsperspektiv på 2-3 år.
Områdene B 8, B 9 og B 10 videreføres som utbyggingsområder, men det gis ikke rekkefølgebestemmelse for disse områdene. Det forutsettes at det ikke startes opp reguleringsarbeid for disse områdene før den helhetlige vurderingen er gjennomført. De to nye områdene som er foreslått tatt inn som boligområder, vil være en del av den samlede gjennomgangen.
VI SKAL
• gjennomføre et planarbeid for en helhetlig utvikling av Ormåsen som tettsted
• anlegge en turvei til Vestfossen
• utvikle frilufts- og aktivitetsområdene
• bygge varierte boliger på Ormåsen
• motivere for at flest mulige går og sykler til skolen
• gjennomføre et oppdatert kunnskapsgrunnlag og fornyet informasjonsopplegg for naboskapet til nedlagte Eiker kopperverk.
Vestfossen er et godt bevart industristed og stasjonsby med «kontinentalt» preg, og både strukturer og bevart bebyggelse er fra det forrige århundreskiftet. Kultur er et nøkkelord i Vestfossen – både sosialt og institusjonelt. Etter nedleggelsen av papirindustrien på 1970- tallet, fikk stedet et nytt oppsving som selvutnevnt «Kulturhovedstad» på begynnelsen av 2000-tallet, med etablering av Vestfossen kunstlaboratorium, utvikling av Fossesholm herregård og Arena/kulturskolen. Patriotisme og dugnadsånd kjennetegner stedet og innbyggerne, noe som også gjenspeiles i aktiviteten i Vestfossen IF, som er et stort fleridrettslag, og som har fostret gode utøvere i flere grener.
Boligveksten har i stor grad skjedd utenfor sentrumsområdet, og primært eneboliger. Dette gir stedet nå et godt utgangspunkt for bymessig utvikling. Allerede fremstår Vestfossen som vårt tydeligst definerte urbane område: Stedet er kompakt og har de fleste funksjoner innenfor 5 minutters gangavstand – fra stasjonen!
Likevel er det i liten grad tilrettelagt for god kommunikasjon for gående og syklende, og trafikksikkerheten i sentrum er for dårlig. Parken og båthavna er godt synlig i sentrum, og blir mye brukt. Mulighetsstudier viser et stort potensial for å tilrettelegge og utvikle elva som attraksjon i tilknytning til sentrum. I førsteetasjevirksomhetene er det lys i alle vinduer, og det er etterspørsel etter ledige butikklokaler.
Gjennom areal- og transportplanene for Buskerudbyen og for Buskerud er Vestfossen definert som knutepunkt og utviklingsområde. Hokksund og Vestfossen skal ivareta en vesentlig del av befolkningsveksten i kommunen. De overordnede planene gjorde at Loejordet ved siste kommuneplanbehandling ble tatt inn som framtidig område for bolig, mens det tidligere var avsatt til offentlig formål. Sentrumsplanen skal gi grunnlag for kvalitetsmessig fortetting og tilrettelegging for at flere kan bo i Vestfossen sentrum. Dette vil 30 imidlertid ikke være nok til å sikre tilstrekkelig areal for et variert boligtilbud. Det er foreslått nye arealer på Røkeberg, som alternativ til Loejordet, som er foreslått tilbakeført til LNF.
VI SKAL
• legge til rette for utvikling av Vestfossen sentrum via vedtak om ny sentrumsplan
• utrede framtidig utviklingsretning for Vestfossen gjennom sentrumsplan
• bygge videre på det aktive og levende kulturlivet, og en blomstrende frivillighet
• tilrettelegge og utvikle elva som attraksjon i tilknytning til sentrum
• tilrettelegge for god kommunikasjon for gående og syklende
• videreføre sentrums historiske særpreg i eksisterende og ny bebyggelse.