By- og grendeutvalg

By- og grendeutvalgene er frivillige organisasjoner som bidrar til livskraft i tettstedene. Sammen med grendeutvalgene setter vi i kommunen Øvre Eikers visjon ut i livet - sammen skaper vi livskraftige steder. Er du engasjert i lokale saker, ser behov, løsninger eller ønsker å bidra til et levende lokalsamfunn, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med ditt lokale grendeutvalg. Vil du vite mer om by- og grendeutvalgene, finner du informasjon her. 

I Øvre Eiker kommune har vi ett byutvalg, Hokksund, og fem grendeutvalg. De dekker Røren, Fiskum, Ormåsen, Skotselv og Vestfossen. De er frivillige organisasjoner med samme mål; lokal stedsutvikling. De vil alle det beste for sitt tettsted, og de står på for å få det til. Alle grendeutvalg er frivillige organisasjoner med egne vedtakter. Gjennom en samarbeidsavtale med kommunen bringer utvalget saker som er av betydning, videre til rett tjeneste i kommunen. Hvert utvalg har sin dedikerte kontaktperson som kalles inn til møter som angår kommunen. 

Tilskudd

Utvalgene får ett årlig fast tilskudd på ca. 23.000 kr for å realisere grendeutvalgserklæringa (PDF, 260 kB).  Dette er en samarbeidsavtale som sier noe om roller, oppgaver, rammer og fordelingen av disse. For en nærmere beskrivelse av roller se vedlegg til grendeutvalgserklæringa (PDF, 122 kB). Erklæringa har vært på høring hos alle grendeutvalg for revidering i 2023-2024, og ble vedtatt med endringer av kommunestyret 19.06.2024. Nytt er politikerrepresentant i grendeutvalgene. For øvrig har politikerne satt av en pott på 500.000 kr som alle utvalgene kan søke penger fra, til lokale tiltak. For 2024 var potten på 150 000kr, og midlene gikk da til Skotselv (utescene) og Fiskum (Arnfinnshølen). 

Øvre Eiker kommune skal være en foregangskommune for menneskerettigheter for mennesker med funksjonsnedsettelser. Det oppfordres derfor til å ta hensyn til konvensjonen for crpd, som bidrar til å skape et inkluderende lokalsamfunn. Et aldersvennlig- og demensvennlig samfunn er også mål for Øvre Eiker kommune, jf. kommuneplanen. Se gjerne til hjemmesider som Bufdir eller Senter for aldersvennlig Norge, for å bli inspirert. De kommunale innbyggerrådene er også ressurser der grendeutvalgene kan søke samarbeid, og råd og tips. 

Fiskum grendeutvalg viser frem sitt prosjekt på "Arnfinnshølen" på storskjerm på biblioteket  - Klikk for stort bildeFiskum grendeutvalg viser frem sitt prosjekt "Arnfinshølen" Line Therese Løken

 

Grendeutvalg - søkbart tilskudd

I protokoll fra kommunestyrets møte fra des 2022, kan vi lese følgende: 

“Kulturseksjonen oppretter fondsmidler på totalt 100 000 kr som grendeutvalgene kan søke på. Kulturseksjonen utarbeider retningslinjer for tildeling fra fondet, søknader og tildeling behandles av utvalg 3.”

Dette ble videre utvidet til 150 000kr.Saken, med tildelingskriterier kan du lese ved å klikke her. (PDF, 121 kB)

I protokoll fra budsjettforhandlinger i Formannskapet desember 2024 kan vi lese følgende: 

A5: Det settes av en pott på 500,000 kr. for lokale prosjekter i regi/samarbeid med Grendeutvalgene 

Begrunnelse: Prosjekter som faller innunder denne posten kjennetegnes som universelle tiltak som treffer mange. Øvre Eiker kommune har gode erfaringer med lokale prosjekter som er koordinert av grendeutvalgene. Ei krone puttet inn har ofte gitt verdier for fire kroner ut igjen! Gode dugnadsprosjekter, gjerne i samarbeid med lokalt næringsliv, kan potensielt gi store ringvirkninger med nytt engasjement og nye prosjekter til beste for stedet og bygda. Slike nærmiljøprosjekter er bra for folkehelsa og bra for livskraften til stedet. I ei tid hvor det må hentes ut flere synergier mellom offentlig og ideell sektor for å gjennomføre samfunnsoppdraget bør denne samarbeidsmodellen videreforedles.”

Videre kan vi følge saken:

"Opposisjonens endringsforslag:
• Endringsforslag A5 fremmet av Lasse Haugen (Ap) på vegne opposisjonen med tilleggsforslag fremmet av Hans Kristian Sveaas (H) fremmet på vegne av posisjonen: Det settes av kr 500 000,- til søkbart investeringstilskudd for grendeutvalgene. Midlene bør primært benyttes til egenandel i større prosjekter. Midlene hentes fra disposisjonsfond fritt.
Forslaget ble enstemmig tiltrådt som innstilling til kommunestyret." 

Fortløpende søknadsfrist: 

Søknadene behandles i utvalg 3, og går deretter til kommunestyret. Dette betyr at søknader behandles seks ganger i året. Sjekk politisk møtekalender  for å se når neste utvalgsmøte er. Du må også beregne minst fjorten dager før møtet, grunnet skrivefrist for møteinnkallinger. 

Eksempel: Du har en søknad. Utvalgsmøte er 20.05. Møteinnkallingene skal sendes ut 13.05. Skrivefristen for saksbehandler er 09.05. Før denne fristen må saken drøftes med virksomhetsleder og skrives. 

Søknad

Send søknad til grendeutvalgskoordinator linetherese.loken@ovre-eiker.kommune.no om ditt grendeutvalg har en god idè dere ønsker å få realisert. Stedsutvikling er skreddersøm, og gjennom lokal kunnskap kan dere se løsninger som kun kan oppdages gjennom å kjenne mulighetene på kroppen. Husk at godt forarbeid er alfa omega når vurderingene gjøres. Retningslinjer for tildeling er som følger:

Vedtak Følgende tildelingskriterier for grendeutvalgstilskudd vedtas jf. vedtak fra kommunestyret 13.12.2023: 

1.Søknadsfristen for tilskuddet er løpende 

2.Søknaden må begrunne hvordan den understøtter gjeldende grendeutvalgserklæring 

3.Søknadene sendes grendeutvalgskoordinator som forbereder behandling til utvalg 3 

4.Grendeutvalgene gir tilbakemelding om resultat av tildelt tilskudd i årsmeldingen 

5.Det gjøres en helhetsvurdering dersom samme grendeutvalg søker midler gjentatte ganger

bildet viser vedtatte retningslinjer visuelt gjennom bokser som representerer prosessen  - Klikk for stort bildebildet viser vedtatte retningslinjer visuelt gjennom bokser som representerer prosessen Line Løken

Medvirkning

Grendeutvalgene er en del av kommunens medvirkningsstrategi (PDF, 2 MB). Det betyr at utvalgene har en særegen posisjon som samarbeidsparter for kommunen. Henvendelser fra by- og grendeutvalgene bringes videre til rett tjeneste i kommunen gjennom kontaktpersonen. Utvalgene blir også oppfordret til å gi innspill i lokale saker. Tidligere eksempler på dette kan være ny kultur- og frivillighetsstrategi, sentrumsplanen i Vestfossen eller prosjektet Inkluderende Ormåsen. 

Vil du vite mer om ditt grendeutvalg, så ta kontakt! 

Årlig fellesmøte for alle grendeutvalgene

Hvert år blir alle bedt inn til et felles grendeutvalgsmøte der alle presenterer seg og kan høste av hverandres erfaringer. Vi håper dette kan bidra til en delingskultur. Vertsstedet rullerer mellom de ulike utvalgene. Temaene for samlingene vil variere. Er det noe alle grendeutvalgene har behov for, som kurs i styrearbeid e.l., kan dette være en arena for slike innspill. 

Kontaktpersoner i kommunen 

Arve Hauklien Røren (virksomhetsleder kultur, idrett og bibliotek) - Hokksund (E-post: ArveHauklien.Roren@ovre-eiker.kommune.no)

Bernt-Egil Tafjord (rådgiver planavdelingen) - Fiskum (E-post: Bernt-Egil.Tafjord@ovre-eiker.kommune.no)

Line Therese Løken (medvirkningsrådgiver og grendeutvalgskoordinator) midlertidig kontaktperson for Vestfossen og Skotselv grendeutvalg linetherese.loken@ovre-eiker.kommune.no 

Jørgen Firing (rådgiver planavdelingen) - Røren (E-post: Jorgen.Firing@ovre-eiker.kommune.no)

Line Heegaard Olsen (Virksomhetsleder grunnskole) - Ormåsen (E-post: line.heegaard.olsen@ovre-eiker.kommune.no)

Line Therese Løken (medvirkningsrådgiver)- grendeutvalgskoordinator (E-post: LineTherese.Loken@ovre-eiker.kommune.no

Kommunen + grendeutvalgene = sant 

Kommunedirektør, Susanne Vist, viser frem ny grendeutvalgserklæring fra scenen på biblioteket - Klikk for stort bildeKommunedirektør, Susanne Vist, viser frem ny grendeutvalgserklæring fra scenen på biblioteket Line Therese Løken

Sammen skaper vi livskraftige steder, sier vi. Og med det mener vi at grendeutvalgene er vår foretrukne samarbeids- og medvirkningspartner. Det er innbyggerne som vet hvordan det er å leve, bo og kanskje til og med jobbe i sitt tettsted. Stedsutviklingen er opptatt av de stedsbundne innbyggerne, dvs. barn, unge og eldre, da spesielt med tanke på fortetting og knutepunktsutvikling. "For en vellykket stedsutvikling er det imidlertid viktig at enkeltprosjekter sees i sammenheng med stedet, slik at den samlede stedsutviklingen harmonerer og har henblikk på menneskene som skal bo og bruke stedet." (Kommuneplanens samfunnsdel, s. 22)

Gjennom grendeutvalgserklæringa, har kommunen inngått en gjensidig avtale med hvert tettsted, representert ved grendeutvalget. Vil du som innbygger komme med innspill til stedsutvikling, kan du dermed kontakte ditt grendeutvalg. 

Nedenfor finner du deler av kommuneplanens samfunnsdel, inndelt i våre ulike tettsteder. 

Vil du lese hele, kan du trykke på denne teksten.  (PDF, 3 MB)

Politisk representant i grendeutvalgene: 

fem politiske representanter sitter på scenen på biblioteket i en panelsamtale - Klikk for stort bilde Line Therese Løken

I protokoll fra Kommunestyret i desember 2022 kan vi lese følgende: 

“Grendeutvalgene skal ha en politikerrepresentant etter samme modell som Samarbeidsutvalg for skole og barnehage. Iverksettes i forbindelse med kommunevalget 2023.”

Dette første til en ny grendeutvalgserklæring med dette som en del av samarbeidsavtalen. 

Fra 2024 vil derfor også politikere være å finne i grendeutvalgene. Disse skal være lytteposter til lokalsamfunnet. De representerer kommunestyret. 

Hvem er politisk representant i ditt grendeutvalg?

  • Røren grendeutvalg Jan Tore Baklid 
  • Ormåsen grendeutvalg Torunn Ruud Olsen 
  • Vestfossen grendeutvalg Trond Bermingrud 
  • Fiskum grendeutvalg Kim Mogen Myhre 
  • Skotselv grendeutvalg Sine Frødin 
  • Hokksund byutvalg Adrian Tollefsen