Evakueringen av beboere opphevet

Beboere i Gamle-Hokksund og på Frognes ble evakuert torsdag kveld. Lørdag ettermiddag fikk beboerne beskjed om at evakueringen var opphevet. 

Det ble opprettet et informasjonssenter på Arbeideren i Gamle-Hokksund som var åpent lørdag kveld. Der kunne beboere som har vært evakuert, komme og få svar på spørsmål eller bare slå av en prat. Representanter fra evakueringssenteret på Eikertun var til stede, sammen med ansatte fra kommunen.  

Har du vært evakuert i forbindelse med flommen, og har behov for midlertidig bolig frem til du kan flytte hjem? Ta kontakt med Servicesenteret på tlf. 32 25 10 00 eller e-post servicesenteret@oeiker.no, så blir du kontaktet av noen i kommunen som kan hjelpe deg.

Vannstanden i dammen utløste evakuering

Beboere i hus mellom Dynge-gata og Drammenselva i Gamle-Hokksund og i Frogneskroken på Frognes måtte torsdag forlate sine hus. Det var vannstanden i dammen, på oversiden av Hellefossen i Hokksund, som torsdag nådde et nivå som utløste evakuering. Det er snakk om unormalt store vannmengder. Normal vannføring på Hellefoss er 300 m3 i sekundet. De siste dagene har vannføring ved Hellefoss vært på 1800 m3. Slike vannmengder har man aldri sett før. Det kan i slike situasjoner være fare for materielle skader på dammen, som igjen kan føre til ekstra mye vann i Gamle-Hokksund og nedover elva. Det var snakk om fare for 70 cm forhøyning av elva. Lørdag ettermiddag hadde vannet i dammen sunket til under kritisk nivå slik at det ikke lenger var fare for skader på dammen. 

Fare for støt i oversvømte hus

Elvenett har følgende informasjon til beboere i flomutsatt og evakuerte områder:
Ved oversvømmelse av vann i bolig hvor det elektriske anlegget har vært eller er under vann, kan dette utgjøre en fare for liv, helse og materielle verdier. Om deler av det elektriske anlegget (boligens el-installasjon og elektrisk utstyr) i bolig har vært under vann, kan ikke denne delen av anlegget settes på/spenningsettes før den er kontrollert av et godkjent installatørfirma. Det anbefales å utføre dette i samråd med deres forsikringsselskap.

Ved ønske om å frakoble hele anlegget, ta kontakt med Elvenett på tlf 901 00 191.

Kloakklukt 

Som en følge av ekstremværet, går det nå mye urenset kloakk fra flere kommuner ut i Drammensvassdraget. Høy vannstand i elva gjør at vannstanden i avløpsnettet for tiden følger nivået i elva. Flere pumpestasjoner er som følge av dette stengt, og noen vil da oppleve kloakklukt og at avløpsvannet i de lavereliggende områdene nært elva renner kanskje ikke unna som vanlig.

Vannprøve tatt onsdag 9. august viser relativt lave verdier, men det skyldes stor uttynning av vannet. Vi anbefaler å vise forsiktighet ved kontakt med elvevann og behandle dette som forurenset. Dette innebærer også å ikke bade i elva. 

Har du spørsmål? 

Har du vært evakuert og har spørsmål, kan du ta kontakt med evakueringssenteret på Eikertun på telefon 906 09 731. 

Les mer om flomsituasjonen i Øvre Eiker. 

Lørdag gikk det et lite ras ved Øvre Hellefossveien. 

Områdene innenfor de blå linjene rundt elva blir evakuert 10. august 2023 - Klikk for stort bildeOmrådene innenfor de blå linjene rundt elva var evakuert 10.-12. august 2023 NVE