Nye bestemmelser om munningsfredning ved utløpet av Drammenselva og Lierelva

Fra 1. juni 2024 er det fastsatt ny forskrift om munningsfredning, dette for å gi laks og sjøørret nødvendig beskyttelse mot risiko for overbeskatning ved utløpet av vassdrag. For Drammensfjorden angir forskriften to ulike fredningssoner, men i begge sonene er det gitt adgang til å fiske etter nærmere angitte fiskeregler.

For munningsfredningssonen for Drammenselva og Lierelva gjelder disse fiskereglene:

Innenfor 100-meterssonen (området mellom grensen elv-sjø og 100 meter ut i sjøen)

  • Her er det kun tillatt å fiske med stang og håndsnøre fra land i den tiden det er åpnet for fiske i elvene. Det er kun tillatt med ei stang eller ett håndsnøre per fisker. Snører/stenger skal ikke stå ute uten tilsyn.
  • Minstemål for fangst av laks og sjøørret er 35 cm.
     

Utenfor 100-metersonen (området mellom 100-metersonens yttergrense og fredningssonens ytre grense i sjøen).

  • Her er det tillatt å fiske med stang og håndsnøre fra land, båt og på isen. Det settes ikke begrensninger på antall stenger. Snører/stenger skal ikke stå ute uten tilsyn.
  • Det tillates også fiske etter saltvannsfisk med teiner som er senket slik at fangstdelen til enhver tid står minst fem meter under havoverflata. Saltvannsfisk omfatter fisk som gyter i saltvann, samt krepsdyr og bløtdyr. Det generelle forbudet mot fiske etter torsk i Oslofjorden gjelder også dersom det fiskes med teiner.
  • Det er tillatt å fiske med not i en avstand på minst 500 meter fra grense elv-sjø når redskapen blir satt av manntallsførte yrkesfiskere fra merkeregistrerte fartøy.
  • Minstemål for fangst av laks og sjøørret er 35 cm.


Hele forskriften kan du lese her

Kart som viser yttergrensen for munningsfredningssonen i Drammensfjorden - Klikk for stort bildeMunningsfredningssone i Drammensfjorden

 

Kontakt oss

Morten Eken
Landbruk og miljø
E-post: morten.eken@ovre-eiker.kommune.no
Telefon: 918 07 919