Vaksine

Her finner du informasjon om aktuelle vaksineordninger i Øvre Eiker kommune.

Barnevaksinasjonsprogrammet 

Vaksinasjon av barn foregår på helsestasjonen og i skolehelsetjenesten i kommunen. Vaksinering av barn og unge gjennomføres i tråd med det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.

Les mer om barnevaksinasjonsprogrammet på Folkehelseinstituttet (FHI) sine nettsider

Lurer du på noe om vaksinasjon av ditt barn, ta kontakt med helsestasjonen for barn 0-5 år eller skolen barnet ditt går på (5-16 år).  

Vaksiner for voksne 

Påfyll av vaksinedoser 

Helsemyndighetene anbefaler påfyll av difteri-, stivkrampe-, kikhoste- og poliovaksine hvert 10. år.

Les mer om voksenvaksinasjon på FHI sine nettsider

Sesonginfluensa 

Voksne oppfordres til å vaksinere seg mot sesonginfluensa, særlig hvis du

Mer info om anbefalingene og influensavaksinen finner du på Folkehelseinstituttets hjemmeside

Influensavaksine til risikogrupper - FHI
 

Reisevaksinasjon 

Dersom du skal reise utenlands, kan det være lurt å vite om det anbefales vaksine for reiser til dette landet. Noen vaksiner må gjentas flere ganger før avreise, så vær ute i god tid.

Les mer om reisevaksinasjon på FHI sine nettsider

Hvor kan jeg få vaksine? 

Du kan ta kontakt med fastlege for å få satt reisevaksine og påfyllingsdoser. For reisevaksinasjon er det lurt å ta kontakt i god tid før reisen, siden noen vaksiner gis i flere doser.  

Hva koster det? 

Vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet er gratis.  

For vaksiner som settes hos fastlegen, betaler du egenandel for legetimen, pluss det vaksinen koster. Pris på den enkelte vaksine varierer. 

Jeg trenger oversikt over vaksiner jeg har fått 

Du kan logge deg inn på nettsidene til Helsenorge for å få informasjon om vaksiner du har fått. Der kan du også skrive ut vaksinasjonskort. Har du barn under 16 år, finner du også oversikt over deres vaksiner der. Tjenestene krever innlogging med Idporten.

Gå til innloggingsside for Helsenorge 

Pandemi og utbrudd av smittsomme sykdommer 

Ved utbrudd av smittsom sykdom vil myndighetene styre informasjon, tiltak for å hindre smittespredning og vaksinering.  Kommunen vil opprette egne informasjonssider for aktuelle smittsomme sykdommer når det er behov for det. Du vil få informasjon gjennom media, sms og sosiale medier, i tillegg til informasjon på kommunens nettsider.  

Aktuelt nå 
 

Koronapandemien 

Les mer om koronavaksine 

Vaksine mot apekopper (mpox)

Vaksine mot apekopper tilbys menn eller transpersoner som har sex med menn, og som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder. Øvre Eiker kommune har en avtale med Oslo kommune om vaksinasjon, og derfor kan du som bor i Øvre Eiker få vaksine mot apekopper på Nydalen vaksinesenter. Klikk her for å bestille tid for vaksinasjon.

Pris

Vaksinasjonen koster 300 kroner per dose.

Annet

  • Ta med gyldig legitimasjon med bilde 
  • Du må sitte til observasjon i 20 minutter etter å ha fått vaksine.
  • Ikke møt opp dersom du er syk, har feber over 38 grader eller andre tegn på infeksjonssykdom. Ring i så tilfelle vaksinesenteret for ny time.

Råd ved mistanke om smitte

Dersom du mistenker at du er smittet av apekopper, bør du unngå tett kontakt med andre til diagnosen eventuelt er avkreftet.

Test

Ta kontakt med din fastlege eller legevakt hvis du ønsker å teste deg for apekopper.

Nærkontakt

Dersom du er bekreftet nærkontakt til en person som har fått påvist apekopper, vil du få beskjed fra helsetjenesten om hvordan du bør forholde deg.

Sykdom og akutt hjelp

Er du syk og har behov for helsehjelp, ring fastlegen din. Er ikke fastlegen tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente, ring legevakten på 116 117. Ved livstruende sykdom, ring 113.

Les mer om apekopper hos Folkehelseinstituttet