Slik sjekker du hvilken plan som gjelder for din eiendom
Hvis du planlegger å bygge på en eiendom, må du undersøke hvilke planer som gjelder for den aktuelle eiendommen.
Hva betyr de ulike plantypene
Kommuneplanen er en langtidsplan som angir langsiktige mål, strategier og prioriterte innsatsområder for utviklingen av Øvre Eiker.
Kommuneplanen består av en samfunnsdel og en arealdel, og arealdelen består igjen av et kart med bestemmelser som angir hva vi skal bruke de ulike arealene i kommunen til.
Ler mer om kommuneplanen her.
En reguleringsplan er en politisk vedtatt plan over et avgrenset område. Reguleringsplanen fastsetter hvordan området kan brukes og hva som kan bygges der.
Planen består av et kart med reguleringsbestemmelser, planbeskrivelse, risiko- og sårbarhetsanalyse og andre fagutredninger og illustrasjoner som er nødvendige for den enkelte plan. Bestemmelsene sier hva du kan gjøre og ikke gjøre på en eiendom. De gir videre informasjon om hvilket formål eiendommen har, for eksempel bolig, friområde eller vei, og hvor høyt og stort du kan bygge.
Ulike typer reguleringsplaner
- Områderegulering:
Områdereguleringer blir i utgangspunktet lagd av kommunen. Den styrer utviklingen i et større område. Kommunen kan overlate til private eller andre myndigheter å lage områdereguleringer. Dette betyr at de står for hele eller deler av det planfaglige arbeidet innenfor de rammene kommunen bestemmer, og dekker kostnadene ved dette helt eller delvis.
- Detaljregulering:
Detaljreguleringer kan lages av kommunen eller private utbyggere og initiativtakere. Dette er en plantype som blir brukt for følge opp det som er bestemt i kommuneplanens arealdel eller i en områderegulering. Detaljreguleringer tar for seg mindre områder eller enkelte tomter og gir ofte mer spesifikke og detaljerte føringer for hva du kan bygge.
En bebyggelsesplan er en detaljplan som utfyller en reguleringsplan.
Bebyggelsesplan er utgått som plantype for nye arealplaner, men kommunen har flere bebyggelsesplaner som fortsatt gjelder.
Når et område omfattes av både bebyggelsesplan og reguleringsplan, gjelder begge planene, men hvis planene strider mot hverandre, gjelder siste vedtatte plan foran tidligere vedtatte plan.
Hva gjelder for din eiendom?
Finn først ut om eiendommen din er omfattet av en reguleringsplan. Reguleringsplanen fastsetter hvordan området kan brukes og hva som kan bygges der. Planen består av et kart med reguleringsbestemmelser. I tillegg til reguleringsplanen, kan det være forhold i kommuneplanens arealdel som påvirker bruk av eiendommen.
Er ikke eiendommen din omfattet av en reguleringsplan, er det kommuneplanens arealdel som gjelder.
Slik finner du frem i kommunens kartløsning
-
Gå til kommunekart
-
Skriv inn adresse eller gårds- og bruksnummeret til eiendommen i søkefeltet
-
Etter at du har søkt opp adressen eller eiendommen, får du opp en meny på høyre side av skjermen. Du får mer utfyllende informasjon om eiendommen din ved å trykke på de kartlagene du vil ha mer informasjon om. Hvis du for eksempel ønsker å vite hvor stor eiendommen din er, trykker du på kartlaget for Eiendom.
-
Du kan slå på/av opptegning av kartlaget ved å klikke på øyet til venstre for kartlagsnavnet.
-
For å få opp flere kartlag trykker du på knappen "Sjekk flere kartlag".
-
For å få opp en oversikt over alle kartlagene trykker du på knappen "Kartlag".
Illustrasjon Kommunekart
Finn hvilke planer som gjelder for eiendommen din
-
Trykk på for å få knappen "kartlag" opp oversikten over alle kartlagene.
-
Grunnkart står på når du åpner kartet, og herunder ligger kartlagene bygning, godkjente byggetiltak og eiendom. Det kan være lurt å ta bort avhukingen for grunnkart hvis det ikke er disse kartlagene du skal se nærmere på.
-
Huk av i avkrysningsboksen til høyre for Arealplaner. Herunder finner du kartlagene reguleringsplan, bebyggelsesplan, planer under arbeid, kommuneplan og kommuneplan forslag.
-
Du skrur av og på kartlagene ved å trykke på dem. Lagene blir tegnet med 50% gjennomsiktighet som standard, men det kan du stille på selv ved å trykke på knappen "akive kartlag".
-
Trykk i kartet på den linjen eller flaten du vil ha mer informasjon om. Da kommer kartlagsinfo for valgt punkt opp.
-
Du får mer utfyllende informasjon ved å trykke på de kartlagene som kommer opp.
-
Hvis du trykker på knappen "vis i kart" vil hele planen bli markert.
-
Her finner du også en lenke videre til planarkivet. Hvis du trykker på knappen "Planarkiv" blir du sendt videre til GISLINE WebPlan med oppslag på den planen du har trykket på. Her finner du bestemmelsene for planen, analogt plankart, vedtaksdokumenter og annet.
-
Når du har kommet til planarkivet, kan du trykke på Gjeldende bestemmelser for å få opp planbestemmelsene. Hvis du trykker på Gjeldende plankart vil du bli sendt tilbake til kommunekart hvor det kommer opp en avmerking over området hvor planen ligger. For å se planen må du da sette på det aktuelle kartlaget, enten det er reguleringsplan, bebyggelsesplan eller planforslag.
-
For ytterligere veiledning i kommunekart går du inn på Meny-knappen øverst til venstre og trykker på "Hjelp".